Белески му понуди тема за истражување на новинарот Салиу: Дали знаеш дека твоите сограѓани во Арачиново не плаќаат данок, струја, а уште помалку придонесуваат за македонската економија?

Продуцентот Васко Белески му пиша на новинарот Фуркан Салиу кого го нарече „истурен играч на Албанофобија“:

Повик до младоженецот Фуркан Салиу кој пали и жари по фејсбук но само кога се однесува на Македонците. Фуркан Салиу пријателе, многу пати сакав да ти коментирам на твојот зид но неможе бидејќи се ме блокирал, па си реков ајде да ти напишам кај мене да не ти го валкам твојот зид.

Вратете го видот на која било возраст со овој метод…не се потребни операции !!!

Дали знаеш ти Фуркан Салиу борец за “Албански Права а критичар на Македонскиот јазик и идентитет” дека твоите сограѓани во Арачиново не плаќаат порез, не плаќаат струја а уште помалку придонесуваат за Македонската економија.?

Те информирал ли некој Фуркан Салиу?

Ако не те информирал еве јавно те пивикувам тебе како истурен играч на “Албанофијата” во Македонија да ги испиташ овие информции:

Загубите на електрична енергија во Арачиново изнесуваат околу 80%!

Арачиново Трафостаница број 6 со број 381145 поради кражба на струја бележи загуба од над 56%,

Арачиново ТС број 1 со број 380396 поради кражба на струја бележи загуба од над 65%,

Трафостаниците во Арачиново со броеви 10, 3, 8 и 9 со соодветните броила бележат загуби од 70% поради кражба на струја.

Трафостаниците во Арачиново со броеви 5, 4, 2, 13 и 11 со соодветните броила бележат загуба од над 80% поради кражба на струја

Арачиново ТС број 12 со број 381392 е со рекордна загуба од 96% поради кражба на струја.

Или вкупно 2 800 MWh изнесува загубата во овој реоно поради кражба на струја само во февруари 2022 година или тоа е над 20 000 MWh загуба годишно. Ако набавката на електрична енергија e 300 евра по MWh, кражбата на струја изнесува фантастични 6 милиони евра годишно или 60 милиони евра за 10 години.

Практично се= евидентирани кражби на електрична енергија во скоро сите ормари, алармите се оштетени и демонтирани во сите ормари, нема услови за безбедно вршење на редовните работни активност, односно вработените постојано се соочуваат со вербални и физички напади.

ЕВН од 2014 година па наваму инвестираше десетици милиони евра во зајакнување на електричната дистрибутивна мрежа кон Арачиново, а како странска фирма ја надополнува загубата која на крај ја плаќаат граѓаните кои редовно ги плаќаат своите сметки за струја.

Обидите на локалната и централната власт да се справи со проблемот речиси никакви. Претходната градоначалничка на Арачиново можеби имаше и најнесериозен пристап кон решавање на овој проблем.

МВР е нем и е немоќен набљудувач во оваа невидена кражба и најверојатно фактурата од 6 милиони евра годишно треба да притстига на нивна адреса.

Се отвара прашањето зошто се молчи, зошто се толерира овој грабеж кој го плаќа секој обичен граѓанин и бизнисот.

Еве ти прилика Фуркан Салиу да го покажеш она за што с’е промовираш , искрен, лојален и коректен Македонски новинар.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа