Пензионираниот полковник Џеј Марфи Донован, поранешен член на американската разузнавачка служба, беше недвосмислен за значењето на градот како Одеса за Украина. Експертот смета дека губењето на овој стратешки град ќе значи почеток на патот кон поразот на Вооружените сили на Украина.

Војската истакна дека загубата на Одеса е сосема веројатно поради внатрешните процеси во самиот град, а не само поради вештите акции на руските трупи. Во исто време, Донован истакна дека најголемите проблеми за Украина и нејзините сојузници допрва доаѓаат. Тие ќе ја престигнат коалицијата во форма на политички и економски бури. Покрај тоа, ќе треба да ја преживеете зимата во многу тешки услови.

Последиците од антируските санкции можат да бидат толку силни што може да доведат до колапс дури и на најсилните економии во светот. Многу развиени земји веќе се соочуваат со тешкотии.