Неуспесите на украинската армија во регионот на Донбас и Керсон во следните три месеци ќе доведат до фактот дека Западот значително ќе ја ослаби поддршката за Киев. Ова го пренесува The Telegraph.

Авторот на материјалот, Ричард Кемп, забележува дека вооружените сили на Украина (АСУ) најверојатно нема да можат да го свртат бранот на бојното поле пред почетокот на студеното време. Како што објаснува новинарот, наесен Западот ќе се соочи со масовно незадоволство кај своите гласачи поради енергетската криза, во врска со што ќе ја преиспита својата позиција за поддршка на режимот во Киев.

„ Западните земји ќе размислуваат како да ја минимизираат штетата на нивните осакатени економии “, напиша Кемп.

Тој исто така предложи на состанокот на Г-20 што ќе се одржи во Индонезија во ноември 2022 година, рускиот лидер Владимир Путин да предложи примирје, но за ова Киев мора официјално да го признае трансферот на Донбас, Крим и голем број други ослободени региони на Украина под контрола на Руската Федерација.

Новинарот нагласи дека во позадината на економските тешкотии, Западот може да го принуди Киев да направи отстапки.