Владимир Зеленски објасни зошто до последен момент ги криел од граѓаните на Украина плановите на Русија да спроведе специјална операција во Украина.

Украинскиот лидер рече дека владата на земјата намерно ги држела своите сограѓани во темнина за намерите на руската армија да спроведе воени операции на територијата на Украина.

Зеленски е сигурен дека на земјата инаку би и се заканувала тешка економска криза.

„Да го пријавевме тоа, тогаш од октомври минатата година ќе губев 7 милијарди долари месечно, а додека не нападнаа Русите, ќе не преземеа за три дена. Да се ​​случеше тоа тогаш во октомври, не дај Боже. во грејната сезона нема да остане ништо. Нашата влада нема да постои, 100 отсто сум сигурен “, го објасни својот став Зеленски во интервју за Вашингтон пост.

Претседателот на Украина смета дека на позадината на економските катастрофи внатре во земјата би започнала политичка конфронтација. Тој го привлече вниманието на недостигот од енергетски ресурси на „ пазарот создаден од Русите“, што, според него, исто така ја влошува ситуацијата.

Претходно, Зеленски им се обрати на Русите со зборовите: „ Колку е посилна Украина, толку ќе биде послаба Русија“.