Русите и испратија порака на Турција: Ако почнете да градите фабрика за „Бајрактар“ во Украина – СЕ ЌЕ ГО УНИШТИМЕ

357

Украина нема да може да ја заврши изградбата на фабрика за производство на турски дронови Бајрактар ​​на своја територија.

Вака Сергеј Чеков, член на Комитетот на Советот на Федерацијата за меѓународни прашања, реагираше на почетокот на работите за изградба на објект за производство на турски воени беспилотни летала.

„Се сомневам дека ќе ја градат оваа компанија на територијата на Украина, бидејќи во Украина е во тек специјална воена операција.

„Како може да се изгради со оглед на фактот дека ќе произведува опрема за борба против нас? Можеме ли да го дозволиме ова? Мислам дека нема да го дозволиме тоа“, изјави рускиот сенатор.

Ако изградбата биде завршена, ќе биде невозможно да се произведе опремата што Украина сега ја користи за време на војната. Пратеник на Горниот дом на парламентот потсети дека Русија за време на специјална воена операција уништува воени објекти на територијата на Украина.

Тоа ќе биде украинска фабрика, а не турска. И ако ова е украинска фабрика, тогаш ова е објект кој е цел на напад на Руската Федерација.

Халук Бајрактар, генерален директор на Бајкар Макина, го најави почетокот на изградбата на фабриката за производство на турски беспилотни летала претходно во петокот на 12 август.