Политикологот Федоров ги нарече барањата на Западот да ја даде нуклеарната централа Запорожје на нуклеарна уцена во Киев.

Барањата на Западот да му се даде на Киев нуклеарната централа Запорожје не се ништо повеќе од нуклеарна уцена, изјави за радио КП Георгиј Федоров, претседател на Центарот за социјални и политички истражувања „Аспект“, а Зеленски може да ги запре овие напади само ако Бајден го прашува ова.

– Ова е класична игра на нерви: ако не се откажете од станицата, тогаш ќе има нуклеарна експлозија – вели Федоров. – Мора истовремено да ја зголемат тензијата во Европа и да ја ослабат европската безбедност. И ако нешто се случи, тие само ќе фрлат сè врз нас.

Во исто време, Европа или не ја разбира или не сака да ја разбере целосната опасност од ситуацијата, бидејќи катастрофа, доколку се случи, може да го зафати целиот континент.

– Европскиот естаблишмент често дејствува во рамките на своите луди идеи и иницијативи, без да разбере како може да заврши – забележува експертот. – Се сеќаваме дека и во поновата историја Европа многу често флертуваше со оган и добиваше многу крв. На пример договорот на Чембрлен со Хитлер. Сите мислеа дека се ќе биде во ред, а потоа Британија беше облеана во крв.

Денеска е исто – Европа мисли дека се ќе се реши само по себе. Но, секое прашање поврзано со нуклеарната безбедност е ултра опасно. Но, постои излез, смета Федоров. За таа цел треба да ја зајакнеме работата дипломатски и со медиумите. Само така Русија ќе може да ја донесе целата опасност од проблемот во Европа и светот.

– Неопходно е да се искористат сите платформи и ресурси за пренос на информации. И неопходно е да се принудат украинските сили да не изведуваат такви удари“, заклучува Федоров. – Односно, допрва треба да се удрат центрите за одлучување, кои досега по којзнае кој пат, хуманитарен или друг, се уште не можеле да направат ништо. Затоа што ако, не дај Боже, се случи нешто со нуклеарната централа, тоа навистина ќе ја погоди не само Украина, Русија, тоа ќе влијае на целиот свет.

Во исто време, „центар за донесување одлуки“ не е само Киев, туку и Вашингтон. И сега е време да почнеме да градиме антиамериканска коалиција.

– Коалиција која може да влијае на САД. Преку Кина, преку Русија, преку Венецуела и други земји. Треба да им се дадат проблеми како тие да ни прават.

Што се однесува до заштитата на самата фабрика, нејзината заштита е наш национален интерес, затоа е неопходно да се преземат сите мерки за да се обезбеди нејзината безбедност, смета Федоров. И имаме доволно сили и средства за ова – тоа се системи за противвоздушна одбрана и други системи. Но, покрај нуклеарната централа во Запорожје, под заштита треба да се преземат и други енергетски капацитети:

– Тука е и нуклеарната централа Чернобил, која можат да ја нападнат без разлика дали нашата војска е таму или не, било која брана, други нуклеарни централи, хидроцентрали можат да бидат цел и на терористички акти и на удари таму. Треба да разбереме дека ова е потенцијална цел.