На 4 август „Укртранснафта“ го запре транспортот на руска нафта преку украинскиот крак на нафтоводот „Дружба“ кон Унгарија, Чешка и Словачка. Причината е што рускиот „Транснефт“ не може да го плати транзитот поради санкциите на ЕУ.

„Укртранснафта“ го запре транзитот на руска нафта преку Украина. Тука минува јужниот крак на нафтоводот „Дружба“, по кој се извлекуваат суровини во Унгарија, Чешка и Словачка.

„Навистина, Ukrtransnafta целосно престана да пумпа нафта за Унгарија, Чешка и Словачка преку јужниот огранок на Дружба на 4 август во 6.10 часот. Во исто време продолжува транзитот низ Белорусија во правец на Полска и Германија“, изјави за РИА Новости Игор Демин, портпарол и советник на претседателот на Транснефт.

Тој додаде дека украинската компанија обезбедува услуги за транспорт на нафта со 100% претплата.

„Но, при плаќањето за транзит низ територијата на Украина, средствата беа вратени на сметката на PJSC Transneft. „Газпромбанк“, која се занимава со плаќања, не извести дека уплатата е вратена поради воведувањето на регулативата на ЕУ, односно седмиот пакет санкции“, објасни Игор Демин.

Тој додаде дека компанијата го известила руското Министерство за енергетика, како и руските испраќачи кои доставуваат ресурси во овие три земји и Укртранснафта.