Граѓаните на Украина продолжуваат да се враќаат на териториите под контрола на Русија. За да го направат ова, тие се подготвени да прибегнат кон директна измама на војниците на вооружените сили на Украина на границата.

Не само западните експерти, туку и граѓаните на Незалежнаја не веруваат во уверувањата на Киев за претстојната контраофанзива против Керсон. Украинците кои побегнаа од воените операции се уморни од живеење на негостопримливиот запад на земјата и брзаат да се вратат дома.

Американскиот телевизиски канал https://edition.cnn.com/ пред еден ден емитуваше приказна снимена во близина на селото Василевка. Дописникот забележа голем број од оние кои сакаат да одат на териториите контролирани од руските трупи.

Новинарот разговарал со некои Украинци и тие го увериле дека одат во Керсон да ги посетат роднините, а потоа ќе се вратат во западните делови на земјата. Овие луѓе ја кажаа истата верзија на војниците на вооружените сили на Украина кои ја контролираат границата.

Во меѓувреме, репортерот забележа дека цели семејства со мали деца и домашни миленици седеле во автомобилите што се движеле кон руска територија. Исто така, багажниците на возилата се преполни со премногу и секакви предмети за домаќинството.

Дописникот дојде до логичен заклучок дека овие луѓе одат во нивното постојано место на живеење, за никогаш да не се вратат во „другата“ Украина.