НИ СЕ ЗАКАНУВА НОВА ЗАРАЗНА БОЛЕСТ? Експертите загрижени – откриен засега непознат вирус

Hadassah Ein Kerem Hospital team members wearing safety gear as they work in the Coronavirus ward of Hadassah Ein Kerem Hospitall in Jerusalem on February 01, 2021, during a 3rd nationawide full lockdown, in an effort to prevent the spread of the Coronavirus. Photo by Olivier Fitoussi/Flash90 *** Local Caption *** מחלקה חולה מחלקת קורונה וירוס חולה חולים הדסה עין כרם רופאים אחיות עובדים מונשמים
91
Нов тип на хенипавирус добиен од животинско потекло, Langia henipavirus, кој може да зарази луѓе е пронајден во источната кинеска провинција Шандонг и централната кинеска провинција Хенан, а досега има заразено 35 лица во двете провинции, се вели во написот објавен во New. Медицински весник на Англија (NEJM) од научници од Кина и Сингапур.

Нов тип на хенипавирус е пронајден во примероци од брис од грло од фебрилни пациенти во источна Кина со историја на неодамнешен контакт со животни, пишува Global Times.

Научниците вклучени во студијата истакнаа дека овој новооткриен хенипавирус, кој можеби потекнува од животни, е поврзан со некои фебрилни случаи, а заразените луѓе имаат симптоми како треска, замор, кашлица, анорексија, мијалгија (мускулна болка) и гадење .

Понатамошното истражување покажа дека 26 од 35 случаи на инфекција со Лангија хенипавирусот во провинциите Шандонг и Хенан развиле клинички симптоми како треска, раздразливост, кашлица, анорексија, мијалгија, гадење, главоболка и повраќање .

Хенипавирусот е една од важните причинители на зооноза во азиско-пацифичкиот регион, објави шангајскиот медиум thepaper.cn, истакнувајќи дека и вирусот Хендра (HeV) и вирусот Нипа (NiV) од овој род се знае дека можат да ги инфицираат луѓето преку овошје . лилјаци, кои се природни домаќини на двата вируса .

Хенипавирусот може да предизвика тешки болести кај животните и луѓето и е класифициран како вирус на ниво на биосигурност 4 со стапка на смртност помеѓу 40-75 проценти, според Светската здравствена организација (СЗО), истакнувајќи дека тоа е многу повисока од стапката на смртност на коронавирусот.