ГЕРМАНСКАТА ВЛАДА ПРИЗНАВА ДЕКА BAKЦИНИТЕ ЗА KOBИД ПРЕДИЗВИКУВААТ СЕРИОЗНИ ПОСЛЕДИЦИ КАЈ ЕДЕН ПАЦИЕНТ НА 5.000 ДОЗИ – НО НИВНИТЕ СОПСТВЕНИ ПОДАТОЦИ ПОКАЖУВААТ ДЕКА ВИСТИНСКАТА СТАПКА Е ЕДЕН НА 300 ДОЗИ

Германската влада во средата изненадно и неочекувано, но јавно призна дека вaкцините против Кoвид предизвикуваат сериозни несакани ефекти за една на секои 5.000 дози. Во твит од Министерството за здравство се вели: „Еден од 5.000 луѓе е погоден од сериозен несакан ефект по #вaкцинацијата КOВИД19. Ако се сомневате на #несакани ефекти, побарајте медицинска помош и пријавете ги вашите симптоми на @PEI_Germany.

Подоцна додадоа корекција дека бројката се однесува на стапката на известување и на дозите, а не на поединците: „Корекција: Според @PEI_Germany, стапката на известување за сериозни реакции е 0,2 извештаи на 1.000 дози на вaкцина“.

Ова е необично, неочекувано но сепак добредојдено признание од една влада, а можеби и почеток на владите правилно да го признаат обемот на повредите предизвикани од новите вaкцини против Кoвид. Сепак, таа бројка од 5.000 (чиј извор не е наведен) е секако на ниската страна. Твитот за корекција појасни дека станува збор за стапка на известување на сериозни реакции, па можеби се однесува на стапката на извештаи за несакани настани до германскиот еквивалент на системите за пасивно известување Жолт картон и VAERS (за овие системи пишувавме повеќе само пред некој ден, овде). Ако е така, тогаш може да очекуваме фактор на недоволно известување од околу 10, што значи дека вистинскиот број на сериозни несакани ефекти може да биде 10 пати поголем.

Германците всушност се многу добри во следењето на безбедноста на вaкцините. Покрај нивниот систем за пасивно известување, германскиот регулатор за медицина, PEI, води активна апликација за следење на безбедноста на вaкцините наречена SafeVac 2.0. Податоците од оваа алатка за следење беа вклучени во извештајот ширум Европа за безбедноста на вaкцините минатиот месец и покажаа дека 0,3% од примателите на вaкцини во Германија пријавиле најмалку една сериозна несакана реакција на првата доза од вaкцината. Во извештајот се наведува: Од 520.076 учесници од Германија кои ја примиле првата доза на вaкцина против Кoвид-19, 1.838 (0,3%) изјавиле дека доживеале барем една сериозна несакана реакција. Вкупно 1.191 (0,2%) и 39 (0,2%) учесници кои примале BioNTech/Pfizer и Moderna соодветно пријавиле дека доживеале сериозна несакана реакција додека 608 (0,7%) кои примале AstraZeneca пријавиле сериозна реакција.

Овие германски бројки се во согласност со вкупните стапки низ Европа, според извештајот: „Низ сите јурисдикции 0,2-0,3% пријавиле барем една сериозна несакана реакција по примањето на првата и/или втората доза“. Забележете, сепак, дека стапката од 0,3% е 15 пати повисока од стапката од 0,2 на 1.000 (т.е. 0,02%) цитирана во твитот. Ако цифрата во твитот доаѓа, како што претпоставувавме, од пасивен систем за известување (што изгледа веројатно бидејќи твитот ги насочува читателите кон порталот за пасивно известување на ПЕИ), ова би бил фактор за недоволно известување од 15, што е приближно колку што ние очекуваме. Но, зошто тогаш германската влада ја користи бројката од 0,02% наместо бројката од 0,3% од нејзината најсовремена алатка за следење на безбедноста на вaкцините кога привлекува внимание на несаканите ефекти од вaкцината? Би сакал да мислам дека тоа прашање не се одговора само по себе. Покрај тоа, не беше лесно да се најдат податоците на SafeVac 2.0. Залудно ги барав на веб-страницата на ПЕИ; ако се таму, тогаш никаде не се очигледни. На крајот можев да ги најдам само преку општо пребарување на интернет, вградени во студијата ширум Европа цитирана погоре. Загриженоста за високите стапки на сериозни несакани ефекти од вaкцината беше покрената и претходно во Германија. Во мај, професорот Харалд Матес, врвен научник кој води посебна студија за безбедноста на вaкцините, рече дека според неговите податоци околу 0,8% од вaкцинираните луѓе во Германија се борат со сериозни несакани ефекти. Ова е во согласност со меѓународните докази, рече тој, и треба да се направи многу повеќе за да им се помогне.

Бројката не е воопшто изненадувачка. Тоа одговара на она што е познато од други земји како што се Шведска, Израел или Канада. Патем, дури и производителите на вaкцините веќе утврдиле слични вредности во нивните студии… Повеќето несакани ефекти, вклучително и тешките, исчезнуваат по три до шест месеци, 80% заздравуваат. Но, за жал, има и такви кои траат многу подолго. „Со оглед на околу половина милион случаи со сериозни несакани ефекти по вaкцинацијата против Кoвид во Германија, ние лекарите треба да преземеме нешто. Мораме да доаѓаме до понудите за терапија, да разговараме за нив отворено на конгреси и јавно без да се сметаме за антиваксери.“

Член на одборот на голема германска осигурителна компанија, исто така, зборуваше во февруари велејќи дека податоците на неговата компанија покажуваат сериозни повреди од вaкцини кои се движат со околу 10 пати поголема стапка од оние официјалните на германската влада. На друго место, истражувањето на израелската влада покажа дека 0,3% од вaкцинираните лица пријавиле дека биле хоспитализирани како резултат на нивната вaкцинација против Кoвид, додека истражувањето на CDC (Центрот за Контрола на Болести) во САД открило дека 0,9% од вaкцинираните лица пријавиле дека бараат медицинска нега како резултат на нивната вaкцинација. Значи, доказите се особено конзистентни дека 0,3-0,9% од вaкцинираните луѓе (точниот процент е делумно во зависност од бројот на дози) страдаат од сериозна реакција на вaкцината што ги наведува да бараат медицинска нега или хоспитализација. Овие податоци треба да бидат многу пошироко познати како дел од добивањето информирана согласност. На сите што примаат вaкцина против Кoвид треба писмено да им се каже дека стапката на сериозни несакани ефекти е околу една од 300 дози (со варијации за возраста и полот). Ова е екстремно висока фреквенција за вaкцина, се разбира, и покренува сериозни прашања за тоа дали тие воопшто треба да бидат одобрени, особено за помладите возрасни групи. Наместо тоа, ретко кој знае дека тоа се сопствените податоци на Владата за сериозни реакции на вaкцините и владите не прават очигледни напори да им кажат. Значи, едно мало „браво“ за германската влада што навистина направи нешто за да ја подигне свеста за сериозните несакани ефекти од вaкцината. Но, следниот пат, можеби користете ги вистинските податоци, наместо бројка што е 15 пати помала.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа