Ново предупредување на МОСКВА: Украина подготвува хемиски напад врз цивили за да ја обвини Русија

113

Руската влада во вторникот го предупреди светот дека украинското разузнавање наводно подготвува хемиски напад врз цивили за да ја обвини Русија.

 

Во соопштението објавено од Заедничкиот координативен штаб на Руската Федерација за хуманитарен одговор, Русите тврдат дека:

Разузнавачките служби на режимот во Киев подготвуваат провокации, како и хемиски напад врз цивили, по што ќе ги обвинат руските вооружени сили дека го користат против цивили.

Во известувањето се наведува:

На 18 јуни 2022 година, претставници на Службата за безбедност на Украина пристигнаа во Приморскиот санаториум на Министерството за здравство на Украина (Курртни, регион Одеса) за да преговараат за прием, сместување и обезбедување медицински услуги и грижа за луѓето погодени од хемиски ( токсични) агенси.

По детализирањето на наводната лажна тревога за хемиско оружје, руската влада го предупреди „т.н. цивилизиран Запад, Обединетите нации, Меѓународниот комитет на Црвениот крст и Организацијата за забрана на хемиско оружје“ дека инсценираниот напад ќе се прошири нашироко до Западните медиуми и Интернетот Куќа.

На почетокот на владиното соопштение, Русија ги посочи болниците во градовите Бахмут, Чернигов и Северск, каде што наводно украинската армија поставила позиции за гаѓање и снајперски пушки, притоа целосно занемарувајќи ја цивилната безбедност.