Коалиционен и владин партнер на СДСМ: Македонците мора да го прифатат тоа што го кажува Бугарија

462

Францускиот предлог е најлош за Македонија. Во срцето на проблемот на Северна Македонија со напредокот на преговорите со ЕУ е тенденцијата на словенските Македонци. Провокациите кон Бугарија, според мене, се главните виновници за оваа ситуација – Бугарите се нарекуваат „фашисти и нацисти“ . Ова го изјави за време на посетата на програмата Топ стори лидерот на Демократската партија на Албанците (ДПА) во РС Македонија, Мендух Тачи .

Видов дека во документот предложен од Макрон, главниот акцент е ставен на јазикот , а останатото е рамка.Бугарскиот и македонскиот јазик се многу блиски јазици и луѓето се разбираат, рече Тачи.Според него, Бугарите секогаш сеимаше позитивен пристап.„Албанските политички сили се успешни затоа што успеавме да го ублажиме тонот на македонскиот политички фактор . „Аргументот што го користиме меѓу граѓаните е дека сите го прифаќаме нивниот идентитет, но единствениот правилен пат е во ЕУ “, додаде Тачи.

Во врска со острите коментари на албанскиот премиер Еди Рама, кој ја обвини Бугарија дека ги држи северна Македонија и Албанија како заложници , а ЕУ гледа рамнодушно, Хашим Тачи рече дека главната работа на премиерот е да се грижи за Албанците во земјата и надвор од неа. .

„Ние Албанците од поранешна Југославија не само што имаме еуфорична желба да живееме со Албанија , туку и политиката“, рече тој.

Тачи го опиша српскиот претседател Александар Вучиќ како „најфлексибилниот политичар на Балканот“ , но истакна дека неговото однесување не треба да се охрабрува.
„Кога има етнички Македонци во Македонија, кога имаме Србија која одбива да воведе санкции, тоа е одговорот на Словените, каде и да се“, рече политичарот, кој рече дека тенденцијата на Славомакедонците е во коренот на проблем во северна Македонија.

„Очекуваме толеранцијата на ЕУ да биде иста како во 2005-2007 година, но конфликтот во Украина покажа дека работите почнуваат да стануваат посериозни“, рече тој.
Единствениот позитивен исход за Албанија и Северна Македонија на европскиот самит беше нивното усвојување на масата на Советот со статус на набљудувач.