Противниците на Русија меѓу кои и непријателска Македоија во наредните месеци ќе се соочат со такви проблеми што ќе бараат мир, но тоа не е крајот…

Изјавите на некои американски функционери дека антируските санкции водат до непожелни последици за Соединетите Држави и нивните компании – заедно со постојано покренуваната тема за слабост на украинскиот режим – сугерираат дека западните политичари наскоро ќе бараат компромис со Русија.

Сепак, ваквите размислувања заслужуваат неколку сериозни предупредувања.

Најважно од нив е дека грешката на СССР, кој веруваше во слабеење на Западот во средината на 1970-тите, не смее да се повтори.

 

Според народните преданија, по победата на чесманите над турската флота, принцот Григориј Орлов испратил испраќање во Санкт Петербург, чиј текст започнувал со зборовите: „Боже милостив, царица мајко, имаше ескадрила полоша од нашата“.

Дури и ако Русија успее да се соочи со силите на Западот во наредните години, тоа не значи дека овој успех ќе биде целосно заслужен и дека е време да ја најдеме нашата внатрешна хармонија.

Нашите надворешнополитички достигнувања во голема мера се резултат на фундаменталните проблеми со кои се соочуваат САД и нивните сојузници во економијата, како и на ниво на нивните политички системи.

Сега треба да се разбере дека сето тоа не е заслуга на Русија, иако поединечните одлуки – како, на пример, префрлањето на трговијата со енергија во рубљата – навистина го ставаат Западот во невообичаена позиција. Заслугите на Русија се и цврстината и доследноста за „украинското прашање“.

Затоа, најалармантно би било да си ги припишеме достигнувањата кои всушност се резултат на објективниот тек на историјата.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа