ВАЖНО! Нова научна студија: PFIZER вакцината против КОВИД 19 ја намалува плодноста кај мажите

Развојот на вакцините против Ковид-19 е значајно научно достигнување, велат експертите. Сепак, изразена е загриженост за нивното можно штетно влијание врз плодноста кај мажите.

Најновата студија го покажува ефектот на вакцината Pfizer врз намалувањето на концентрацијата на спермата. Во превод, ја спречува плодноста кај мажите.

Редакцијата на Zero Point во целост ја пренесува загрижувачката студија објавена во добро познатото научно списание Wiley-John Wiley & Sons.

 

Цел на студијата:
Да се ​​испита ефектот на вакцината Covid-19 BNT162b2 (Pfizer) врз параметрите на спермата кај донаторите на сперма (SD).

Методи
Оваа ретроспективна надолжна мултицентрична кохортна студија опфати 37 SD од три банки на сперма кои обезбедија 220 примероци. Вакцинацијата со BNT162b2 вклучуваше две дози, а завршувањето на вакцинацијата беше утврдено 7 дена по втората доза. Студијата опфати четири фази: T0 – основна контрола пред вакцинација, која вклучуваше 1-2 почетни примероци по SD; Т1, Т2 и Т3 – краткорочни, среднорочни и долгорочни проценки, соодветно. Секој вклучуваше 1-3 примероци сперматозоиди по донатор 15-45, 75-120 и повеќе од 150 дена по завршувањето на вакцинацијата, соодветно. Примарните крајни точки беа параметрите на спермата. Беа спроведени три статистички анализи: 1) модел на генерализирана проценета равенка; 2) првиот примерок и 3) средната вредност на примероците на секој донатор по период беа споредени со Т0.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа