Од утре мрак и мраз! Русите ја свртуваат чешмата за Германија и Италија

719

Руската компанија го намали снабдувањето со енергија од Нордик 1 за 40%, а експлозијата во Тексас го забави извозот на американскиот ЛНГ

Потрошувачите на сибирскиот природен гас и американскиот ЛНГ во Германија и понатаму во ЕУ ова лето стануваат заложници на последниот бран поскапувања на овие енергенси, над кои, поради последиците од режимот на западни санкции, немаат контрола.

 

Имено, рускиот „ Газпром “ и менаџментот на тексашката компанија „Фрипорт ЛНГ“ во вторникот излегоа одвоени соопштенија со кои најавија значително намалена понуда на европскиот енергетски пазар во следните 90 дена, односно најверојатно до Нова година.

Од другата страна на Урал, „Газпром“ завчера објави дека снабдувањето на Европа со гасоводот „Северен тек 1“ годинава ќе биде намалено за 40 проценти.

Од другата страна на Атлантикот, менаџментот на Freeport LNG истиот ден објави дека делумната поправка на централата по „малата експлозија“ на 8 јуни на инсталациите на островот Кинтана ќе трае 90 дена наместо очекуваното. три недели.есен.

Двете вести предизвикаа спротивставени реакции на европскиот и американскиот пазар на природен гас. Најавата дека „Гаспром“ (без да го прецизира распоредот) значително ќе го намали дотокот на природен гас преку „Северен тек 1“ во вторникот ја покачи цената на тој енергенс во ЕУ за цели 19 отсто.