БАЈДЕН ПОЧНА ДА КУКА НА СИОТ ГЛАС: „Реков дека САД, НАТО и Европа ќе настрадаат поради помошта за Украина!“

443
Според американскиот лидер, неговата администрација се обидува да ја намали цената на бензинот во земјата, пренесе РИА Новости.

Зголемувањето на цените на бензинот и инфлацијата се очекувани последици од помошта за Украина,  изјави денеска американскиот претседател Џозеф Бајден на прием во Демократскиот национален комитет.

– Реков во тоа време, кога решивме да и помогнеме на Украина – тоа ќе не чини и нас. Тоа ќе ги чини западните земји, ќе го чини НАТО. Тоа ќе ги чини и европските земји и нас. Затоа што знаеш што требаше да се случи? Цените на бензините, цената на нафтата мораше да расте, цените на храната мораа да растат – рече Бајден.

Според американскиот лидер, неговата администрација се обидува да ја намали цената на бензинот во земјата, пренесе РИА Новости.

– Но, суштината е дека ќе живееме со оваа инфлација уште некое време. Постепено ќе се намалува, но со тоа ќе живееме уште некое време – предупреди Бајден.

Тој изрази и мислење дека САД имаат добри изгледи за иднината.

„Многу луѓе се загрижени за инфлацијата, цените на храната и други прашања, но факт е дека имаме најбрзо растечка економија во светот“, рече Бајден.