Конечно стана јасно зошто Британија ја напушти ЕУ – Оваа војна е планирана долго време

САД и Британија ги туркаат Европа и Русија во војна од далечна опсерваторија со намера да изградат длабоки ровови кои ќе ја спречат понатамошната нормална соработка во Европа и ќе овозможат подигање на „челичната завеса“ од Балтикот до Црното Море. актуелните конфликти во Украина.

Заедно со Велика Британија , САД се обидуваат да ја држат ЕУ под контрола и да ја милитаризираат за да станат послушен потсистем на НАТО, предупреди генералот Митар Ковач, претседател на Евроазискиот безбедносен форум, организатор на конференцијата „Европски безбедносни предизвици – Состојба и перспективи“.

 

Во таа смисла, преземени се обемни мерки за стратешка контрола на водечките земји од ЕУ, пред се Германија и Франција.

Како што рече, 31 година по исчезнувањето на Варшавскиот пакт, НАТО стана уште поагресивен отколку во минатото во потрагата по евтини ресурси и нови пазари и низ процесот на насилна глобализација.

„Она што во голема мера го изненади светот е тоа што ЕУ се најде неподготвена, што нема интересни цели во тој процес, ниту пак може да ги афирмира. Тој се однесува како слеп извршител на наредбите на Америка, а во голема мера и на Велика Британија во Југоисточна Европа“, истакна тој.

Покрај притисокот врз неутралните земји во Европа, како Шведска и Финска, да станат членки на НАТО, притисокот врз Србија и БиХ да воведат санкции кон Руската Федерација и да станат дел од т.н. на демократскиот свет, потсети Ковач.

 

Улогата на НАТО

Според генералот Божидар Форс, значењето и целите на проширувањето на НАТО на исток се директен израз на напорите на САД да владеат со светот со употреба на сите средства, особено сила. Според Форчина, тие не можат да се најдат во филозофијата или науката, туку во практичните постапки и себичниот интерес за владеење со светот.

 

Првиот генерален секретар на Алијансата, британскиот генерал Хестингс Исмај, накратко ги објасни прагматичните цели на НАТО: да ја задржи Германија под контрола , да ги протера Русите од Европа и да ја задржи Америка во Европа.

„Зошто НАТО би преживеал? За да се постигне третата цел – да се избрка Русија од Европа, бидејќи ги постигнаа првите две. „Америка дојде во Европа и ја стави Германија под својата чизма“, истакна Форца.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа