Брифинг на шефот на руските трупи, Кирилов имаше брифинг за, како што вели тој, американските биолошки лаборатории, пти што зборуваше за:

• Американските биолаборатории во Нигерија, од каде потекнува мајмунската сипаница и како можноста за нејзино ширење беше дискутирана на Запад пред една година

•Дека Соединетите Држави ја сметаат вариолата како приоритетен патоген за борбена употреба и се подготвуваат за избувнување.

• За бројни прекршувања на безбедносните барања во украинските биолошки лаборатории

Руското Министерство за одбрана соопшти дека – според извештајот на СЗО – воведувањето на западноафриканскиот сој на предизвикувачкиот агенс на мајмуните сипаници потекнува од Нигерија, каде што работат најмалку 4 биолошки лаборатории под контрола на САД.

„Треба да се потсетиме дека постои чудна коинциденција која бара дополнителна проверка од специјалисти. Така, според европските и американските медиуми, во материјалите на Минхенската безбедносна конференција 2021 година… се разработувало сценарио за да се спротивстави на појава предизвикана со нов вид на вирусот мајмунски сипаници“

Министерството го повика раководството на СЗО „наспроти многубројните случаи на американско прекршување на барањата за биосигурност и факти за невнимателно складирање на патогени биоматеријали“ да ја истражи работата на нигериските лаборатории финансирани од САД во Абуџа, Зарија, Лагос.