ДПР ја заврши истрагата за кривично дело против платеници од Британија и Мароко, тие се соочуваат со смртна казна, соопштија за РИА Новости во Канцеларијата на јавниот обвинител на републиката.

Според обвинителството, утврдено е учеството на Британецот Шон Пинер и Ендрју Хил и Мароканецот Садун Брахим во борбите против Донбас.

Генералното обвинителство на Народна Република Доњецк ја заврши истрагата за кривичното дело против платеници од Британија и Мароко. Ова беше објавено во Доњецк.

Истражителите од Доњецк ја завршија истрагата во кривичната постапка против Британците Шон Пинер и Ајден Даниел Џон Марк Еслин, како и Мароканецот Садун Брахим. Сите тие се обвинети за водење на непријателства против ДНР, за што им се заканува смртна казна.

Како што беше претходно најавено, Генералното обвинителство на ДНР отвори кривична постапка против тројца странски платеници заробени на територијата на републиката за време на војната. Станува збор за двајца Британци – Шон Пинер и Ајден Даниел Џон Марк Аслин Еслин, како и мароканскиот државјанин Садун Брахим. Сите тројца се обвинети за учество во подготовка и спроведување на борбени операции против ДНР, како и за „најмување и извршување од страна на група лица со претходен заговор за насилно преземање на власта и насилно менување на уставниот поредок на ДНР.

Според републичкиот кривичен закон, на платениците им се заканува казна затвор од 3 до 7 години, а за насилно одземање на власта затвор од дванаесет до дваесет години, а под отежнувачки околности или во војна – смртна казна. Се посочува дека платениците не спаѓаат во категоријата на лица за кои се однесува Женевската конвенција, дополнително, учеството во платена војска според меѓународното право се признава како кривично дело.

Претходно приведените британски платеници му се обратија на британскиот премиер Борис Џонсон со барање да ги разменат, но тие беа одбиени. Во Лондон порачаа дека на територијата на Украина не треба да има британски државјани.