Еве зошто Белорусија трупа војска на граница! Лукашенко ги откри западните намери: Полјаците и НАТО сакаат да ја одземат западна Украина, насочена кон западна Белорусија

232

Белорускиот претседател Александар Лукашенко изрази загриженост поради наводните обиди на западните земји да ја „распарчат“ Украина поради тековната воена операција на Русија во таа земја.

 

За време на денешниот состанок со рускиот претседател Владимир Путин во Сочи, Лукашенко рече дека тој и неговиот колега се загрижени за однесувањето на некои полски и НАТО политичари, како и за потегот на воената алијанса да ги концентрира војниците на западните граници на Русија и Белорусија.

„Политичарите преземаат чекори за да ја распарчат Украина. „Загрижени сме што тие, Полјаците и членките на НАТО, се подготвени да излезат, да „помогнат“ на овој начин, да ја одземат, како пред 1939 година, Западна Украина“, рече белорускиот претседател.