Започнува невидена сиромаштија во Европа! Луѓе ќе умираат од глад! 90% од луѓето во Украина може да паднат во сиромаштија

164

Изјава на Манал Фуани, заменик-претставник на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП)

Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) предупреди дека 90 отсто од луѓето во Украина би можеле да паднат во сиромаштија доколку Русија продолжи со нападот, објави bgonair.bg.

„Зборуваме за фактот дека девет од десет Украинци ќе паднат во сиромаштија ако оваа војна продолжи до крајот на годината“, рече Манал Фуани, заменик-претставник на УНДП во Украина.

Таа рече дека тоа е „шокантна бројка“, имајќи предвид дека стапката на сиромаштија во земјата била само 2,5 отсто непосредно пред почетокот на војната, пренесе БГНЕС.

Фуани посочи дека до крајот на годината може да се изгубат 18 години развојни достигнувања – „инвестициите на Европската унија и сите донатори и развојни партнери во оваа земја во последните 20 години“.