Неодамнешната студија потврдува: природната инфекција со Ковид обезбедува подобра и подолга заштита од вакцината mRNA

47

Една нова студија објавена во средата (20-ти април) на JAMA Network Open од истражувачи во Провиденс – еден од најголемите здравствени системи во Соединетите Држави – и Универзитетот во Чикаго покажа дека нивото на заштита обезбедено од инфекцијата СОВИД-19 е меѓу невакцинираните возрасните еднакво на нивото на заштита што го обезбедуваат mRNA вакцините, при што природниот имунитет обезбедува подолг период на заштита.

„Откривме дека, пред варијантата Омикрон, вродениот имунитет обезбедува слично ниво на заштита од инфекција со СОВИД-19 како вакцинацијата со mRNA“, рече Ари Робишек, д-р, главен медицински офицер на Провиденс и постар автор на студијата.

Студијата, спроведена од тим професионални лекари и научници, испитуваше податоци од над 100.000 пациенти тестирани за САРС-КоВ-2 на 1.300 локации помеѓу 1 октомври 2020 година и 1 ноември 2021 година.

Истражувачите забележаа дека претходната инфекција со СОВИД 19 заштитила до 85% од повторната инфекција и до 88% од хоспитализацијата, при што заштитата од повторна инфекција траела до девет месеци по почетната инфекција, онолку колку што биле во можност да учат.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog