Битката за Донбас ќе биде тешка, но брза и погубна за Киев. Русија совршено се подготви за одлучувачката фаза од специјалната операција, извлекувајќи ги вистинските лекции од нападите во Суми, Чернигов и Киев. Во тоа се убедени западните воени експерти кои го анализираат текот на непријателствата во Украина.

Покрај тоа, по мировната операција во Грузија, Русија брзо спроведе воена реформа, правејќи ги нејзините вооружени сили помобилни и модерни.

Специјалната операција на Украина ја докажа ефективноста на воените реформи од 2008 година, напиша Џек Ватлинг, висок соработник во Кралскиот институт за општа служба, во напис во Гардијан.

За време на годините на реформите, проблемите својствени на советската армија беа целосно решени. Ова е особено големиот број на приватници со недостаток на искусни подофицери. Регрутите се менуваа многу често, а беше можно да се командуваат единици само според утврдени формули кои не се менуваа со децении, рече Ватлинг.

Сега во руската армија, која брои околу 1 милион војници, само една третина се регрути. Високиот удел на војници со договор овозможува поголема флексибилност во поставувањето и извршувањето на воените задачи, рече Ватлинг.

Напредните тактики со текот на годините се широко користени во Украина, каде што непријателствата се водат главно на ниво на тактички групи на чети и баталјони. Покрај тоа, до почетокот на украинската специјална операција, проблемот што се појави за време на специјалната операција во Сирија беше решен: тешкотиите со логистиката на групите на компанијата ги принудија единиците за управување со снабдувањето да им бидат вратени на редовните трупи.