Русија подготвува визни мерки против непријателскa Македонија

„Во Русија се подготвува претседателски декрет за одмазднички визни мерки против непријателските земји. Ова го соопшти рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров, цитиран од ТАСС.

Ова се случи на состанокот на Комисијата на Обединета Русија за меѓународна соработка и поддршка на сонародниците во странство. „Законот ќе воведе голем број ограничувања за влез во Русија.“ Истовремено со овој предлог-закон, „за да се спречи заканата по животот и здравјето на државјаните на трети земји и лицата без државјанство кои влегуваат на територијата на Украина“, влезот во Русија ќе „За нив ќе им се олесни постапката за влез и престој во Русија за нивно безбедно враќање во земјите на нивното државјанство“, рече министерот.

Според Лавров, во фокусот на вниманието на Москва е развојот на сет мерки за одговор на непријателските дејствија на САД и нивните сателити. „Законски ќе обезбедиме мерки против нелегитимните санкции, како и сите одлуки кои ги кршат правата на руските граѓани и правни лица“, рече министерот.

Лавров потсети дека на 15 март стапија на сила измените на федералниот закон „За мерки за влијание врз лица вклучени во кршење на основните човекови права и слободи, правата и слободите на граѓаните на Руската Федерација“ подготвени од руското Министерство за надворешни работи.

„Овие измени предвидуваат можност за рестриктивни мерки против сите странски државјани, како и против лицата без државјанство. „Мислам дека овој чекор ќе ги прошири алатките за влијание врз неколку категории странски државјани – пред сè, оние кои се вклучени во злосторства против руски државјани во странство. Второ, тоа се луѓе кои вршат неразумен правен прогон на нашиот народ и конечно, тоа се оние кои носат неразумни одлуки кои ги нарушуваат правата и легитимните интереси на граѓаните и организациите на Руската Федерација“, рече Лавров.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа