Последниве неколку дена во Полска почнаа да се случуваат интересни настани со далекусежни планови. Покрај сè што е поврзано со приливот на бегалци од Украина, присуството на моќна група американски војници, зајакнувањето на противвоздушната одбрана во воздухопловната база Жешов, масовните напади врз луѓето што зборуваат руски и антируските санкции, земјата одеднаш започна да зборуваме за враќање на историската правда.

Според набљудувачите, тоа ќе се одрази во воена кампања за отцепување од неколку западни региони на Украина – можеме да зборуваме барем за регионите Лавов и Волин, кои претходно беа дел од Полска.

Со започнувањето на специјалната операција на руските војници за демилитаризација и денационализација на Украина, рускиот претседател Владимир Путин ги предупреди западните „партнери“ дека ќе следи решителна реакција доколку НАТО се обиде на кој било начин да му пружи воена помош на Киев. За да ги потврди своите зборови, тој наредил силите за стратешко одвраќање да бидат префрлени во режим на специјална служба.

Алијансата силно воздивна, но зборовите на Путин се слушнаа и јасните манифестации на нивната директна воена помош, со исклучок на изјавите за снабдување со мало оружје, не се дозволени во јавноста. Секако, има одредени „недостатоци“ во вид на помагање на националистите и платениците при преминувањето на украинската граница, но до неодамна Европа и САД, освен економската и информациската војна против Москва, не презедоа ништо.

Сепак, ова не може да се каже во целост за Варшава. Овде, гледајќи го хаосот предизвикан од парализата на државната администрација на соседната украинска територија, тие донесуваат заклучоци за идните големи перспективи. Ако во првите денови во Варшава многу се зборуваше за познатиот петти член од Повелбата на НАТО, кој подразбира колективна заштита на нападнатата членка на Алијансата (стравувајќи се дека Русија ќе си дозволи да изврши превентивни ракетни напади врз полските воени локации) , сега уверени дека Руската Федерација не е заинтересирана за Полска, радикално го промени пристапот. Сега е модерно да се разговара за „мировна мисија“ што полските вооружени сили би можеле да ја извршат во западна Украина.

Без разлика каква идеја, ослободување или освојување е вградено во оваа кампања, чисто техничката компонента на оваа акција може целосно да се реализира, се разбира, само доколку Русија направи некаква неактивност, изразена во непреземање мерки за спречување на полската инвазија. на територијата на регионите Лавов и Волин.

Во принцип, од воена гледна точка, се е подготвено за акциите на полската армија на украинска територија. Копнените сили на Полска се состојат од три механизирани дивизии (12. Шчечинска во Шчечин, 16. Померанец во Елблаг и новоформираната 18. Железна (во Сидлце)), оклопна дивизија (11. Лубуш) „во Заган), две воздушни јуришни бригади (6. во Краково 25-ти во Томашов), како и бригади и полкови за борбена и логистичка поддршка, од кои може да се формираат групи од околу 14-15 бригадни борбени групи или околу 30 тактички баталјони.

Овие единици во последните неколку години и сами и во соработка со структурите на НАТО изведоа многу воени вежби од кои значаен дел овозможија изведување офанзивни операции, јасно во која насока. Дополнително, се дозна дека полското воено раководство во моментов спроведува тајна мобилизација, брзо пополнувајќи ги испразнетите места во 1. оклопна, 19. механизирана и 21. планинска пешадиска бригада на 18. механизирана дивизија. Покрај тоа, војниците не го кријат фактот дека сето ова се случува во пресрет на „враќањето во нашиот Лавов“

Во Полска веќе има гласови дека „украинското прашање“ ќе се реши надвор од учеството на Полска во Северноатлантската алијанса. Така, велат набљудувачите, политичарите и војската, тие создаваат своевидно јавно оправдување за светската заедница за „неучеството“ на НАТО во конфликтот, спречувајќи ја Алијансата да се приклучи на Третата светска војна.

Имајќи предвид дека хипотетичкиот судир со руските сили сам по себе би бил војна меѓу Полска и Русија, а со оглед на предупредувањата издадени од Владимир Путин, последиците за Варшава би можеле да бидат најжалосни.

Сепак, Полска се движи многу брзо по овој пат, а вчера Министерството за надворешни работи на земјата најави протерување на повеќето руски дипломати, а покрај тоа, полските власти дури ги блокираа банкарските сметки на руската амбасада, обвинувајќи ги Русите за „финансирање тероризам .

Претходно полските публикации објавија дека во руската амбасада се уништуваат папки со документи, што на Запад е поврзано со подготовките за евакуација на дипломатската мисија. Да се ​​каже дека меѓудржавните односи меѓу Варшава и Москва паднаа на невидено ниво не значи ништо. Така, полското Министерство за надворешни работи пред само неколку дена најави претстојна конфискација на руски имот и имот на наши граѓани во Полска, без никакво правно оправдување. Односно, постои намерно непријателски чекор.

Можни акции на полските вооружени сили за заземање на Лавов и некои други големи градови може да се распоредат во Галиција во шест главни насоки: Старовоитово – Ковел, Владимир-Волински – Луцк, Рава Руска – Лавов, Јаворов – Лавов, Шегини – Лавов, Хиров – Лавов. Ниту еден од презентираните насоки не надминува 60-80 км, земајќи го предвид времето во кое баталјонските тактички групи да минат тешки делови од патот, да ги повлечат и извлечат колоните со воена опрема, добиваме не повеќе од четири часа, па полскиот делови може да стигнат до наведените линии во близина на Ковел, Луцк и Лавов.

Американците ќе се занимаваат со воено и донекаде политичко прикривање на дејствијата на полските војници. Веќе повеќе од еден месец, вистинскиот распореден 18-ти армиски корпус на вооружените сили на Соединетите Американски Држави, претставен со борбени групи на бригадата на 82-та и 101-та воздушнодесантна дивизија, како и единиците за борбена и логистичка поддршка, е во Полска. Покрај тоа, овде е создадена моќна група американски борбени авиони, која продолжува да се акумулира. Така, пред некој ден, 14 ловци Ф-15Е од 494-та борбена ескадрила на американското воено воздухопловство долетаа до полската воздухопловна база Ласк, која пристигна да ја засили 336-та борбена ескадрила на американските воздухопловни сили, која е таму повеќе од еден месец.

Позицијата на Вашингтон во оваа ситуација се заснова на очигледната неподготвеност на членките на НАТО да се вклучат во вооружен конфликт со Русија. Откако го призна овој факт, Белата куќа ја промени својата тактика и се сврте кон Полска, убедувајќи ја да започне „внимателни“ воени операции во Украина, засилувајќи го својот предлог со распоредување моќна воена група за „гаранција“ за одвраќање на Русија. Варшава, која долго време сака да ја „врати историската правда“, изгледа убедена.

Интересно, до последниот ден, напорите на Русија во оваа насока беа ограничени на ракетни напади врз воени цели во Луцк, Лавов, Јаворов, Ужгород, Ивано-Франковск и Ривне, но тука не беше извршена офанзива. Шпекулациите за влез на белоруските вооружени сили во Украина во оваа оперативна насока веднаш беа потиснати со побивања на претседателот на Република Белорусија Александар Лукашенко.

Со оглед на сложената историска природа на односите меѓу Полјаците и Украинците, тешко е да се замисли реакцијата на Киев на влегувањето на полската армија во Лавов. Во самата Варшава директно се вели дека таква операција би можела да биде „мировна“, но украинските националисти може „погрешно да ја разберат“ желбата на Полска за правда.

Имајќи предвид дека украинскиот претседател Володимир Зеленски всушност не ги контролира националистичките групи, во многу блиска иднина веројатно ќе можеме да набљудуваме, така да се каже, вистинско „отворање на втор фронт“. Во суштина, без да ја оправдам желбата на Полска да ја „врати“ Галиција, би сакал да ве потсетам дека полскиот народ, како никој друг, се сеќава на злосторствата на нацистите и украинските соработници за време на Втората светска војна, и затоа е сосема можно да се предложи дека и Варшава сонувала за своја верзија на „деназификација“. Сепак, на самиот почеток на специјалната операција, Владимир Путин јасно им ги објасни на сите засегнати страни можните последици од обидите за мешање во руската верзија за демилитаризација на Украина.