Погледнете Путин пресметал се! Кина и Русија формираат евроазиската економска унија и подготвуваат независен меѓународен валутен систем

Земјите членки на Евроазиската економска унија и Кина работат на проект за независен меѓународен монетарен и финансиски систем.

За тоа се согласија учесниците на економскиот дијалог „Нова фаза на монетарно-финансиска и економска соработка меѓу Евроазиската економска унија и Кина“. Глобални трансформации: предизвици и решенија“, што се одржа на 11 март во форма на видео конференција.

Се очекува системот да се базира на новата меѓународна валута, која ќе се потпира на индексот на националните валути на земјите-членки и цената на стоките на берзите.

Првиот проект ќе се разгледува до крајот на март.

Како што подвлече министерот за интеграција и макроекономија на Евроазиската економска комисија, Сергеј Глазиев, Кина прва во светот премина во фаза на закрепнување на националната економија.

Во согласност со општите предизвици и ризици поврзани со забавувањето на светската економија и ограничените мерки во однос на земјите од Евроазиската економска унија и Кина, нашите земји мора да активираат практична соработка, како на ниво на редовни експертски дијалози, така и на заеднички мерки. .проекти“, рече министерот.

Учесниците во дијалогот разговараа и за соработката во областа на енергетиката и информатичката технологија, трговијата со стоки, како и мерките за адаптација на земјите на надворешниот економски притисок.

Евроазиската економска унија е меѓународна економска асоцијација за интеграција, која е формирана на 1 јануари 2015 година врз основа на Царинската унија и Заедничкиот економски простор. Членки на оваа алијанса се Русија, Ерменија, Белорусија, Казахстан и Киргистан.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа