ЕВЕ ДОКАЗ ДЕКА И СВЕТА ГОРА БИЛА МАКЕДОНСКА! ВО ИВЕРСКИОТ МАНАСТИР ПРОНАЈДЕН ПОРТРЕТ НА ПРИЛЕПСКО СЕМЕЈСТВО КОЕ БИЛО НА ПОКЛОНЕНИЕ ВО 1793

Првиот семеен портрет на #прилепско #МАКЕДОНСКО семејство нацртан е на почетната страница на минејот за месец август 1793 година, подарен на Иверскиот манастир на #Света #гора.
На портретот е прилепско семејство Хаџи Јован од Прилеп, сопругата Рада и децата Живко и Славе, сите стари македонски имиња со посебно значење, кои во 1793 година биле на поклонение во Иверскиот манастир.
Кај „Хаџи Јован“, јасно се гледа употребата на буквата ’Џ‘ во тој македонски црковен натпис од 18. век.
Бугарските пропагандисти денес често тврдат, односно лажат дека буквата ’Џ‘ е „вештачка“, и дека во македонскиот литературен јазик и правопис е насила вметната од српската пропаганда.
Можно е да е слика од текст
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа