ИЗВЕШТАЈ НА ЦИА ОД 1950: АЛБАНЦИТЕ НЕ СЕ НИ ДОМОРОДЦИ НА БАЛКАНОТ НИ ИЛИРИ, ДОЈДЕНИ СЕ ОД АЗЕРБЕЏАН

Американската разузнавачка служба накратко ја опишува историјата на Албанија во студија од 1950 година, тврдејќи дека со оглед на тоа што албанскиот народ се преселил од сегашен Азербејџан на Балканот, тие не се ниту домородни ниту Илири.

 

Според големото, декласифицирано досие на ЦИА кое опфаќа повеќе од сто страници, Албанците се преселиле на Балканот заедно со голема група индоевропски народи.

 

ЦИА го цитира римскиот историчар Страбон, кој напишал дека Албанците биле значајна етничка група во векот пред Христа бидејќи можеле да соберат војска од 80.000 луѓе. Албанците живееле во регионот околу реката Кура, во денешен Азербејџан.

 

 

Групата за која Страбон се нарекува Албанци била составена од племиња под власта на „кралевите“ кои биле протерани од својата татковина за време на Големата преселба на народите и на крајот пристигнале во денешна Албанија. Тие исто така беа под притисок од исток и југ и не можеа да се одбранат.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа