ДЕМОСТЕН ГИ РАЗОБЛИЧИ ГРЧКИТЕ ЛАГИ ЗА ФИЛИП 2РИ: ТОЈ Е ВАРВАРИН И МАКЕДОНСКИ ШТЕТНИК И НЕМА НИКАКВА ВРСКА СО ХЕЛЕНИТЕ И ХЕЛЕНИЗМОТ

Атињанинот Демостен за Филип II Македонски
Во античкиот свет не постои земја, ниту јазик, ниту народ наречен Грци, а овој познат атински оратор и политичар Демостен, во неговите говори го дефинирал Филип II, дека не само што е варварин, туку нагласува дека не е ниту Хелен, нити има врска со Хелените.
“…Сепак, тие немаат такви дилеми за Филип и неговото денешно однесување, иако тој не само што не е Хелен, ниту е поврзан со Хелените, туку не е дури ни варварин од кое било место што може да се именува со чест, туку е штетник од Македонија, од каде не можеш да купиш ниту пристоен роб.”
Демостен – Трета Филипика, 31.
“Yet they have no such qualms about Philip and his present conduct, though he is not only no Hellen, nor related to the Hellens, but not even a barbarian from any place that can be named with honor, but a pestilent knave from Macedonia, whence it was never yet possible to buy a decent slave.”
Demosthenes – Third Philippic, 31.
=+=+=+=
Демостен бил роден во Атина, во 384 год. ст.е., а се самоубил во 323-та на островот Калаврија, бегајќи пред македонските гонители. Од 61 беседа што му се припишуваат, 13 се со политичка содржина.
Најзначајни за историјата на Македонија се четирите “Филипики” (беседи против Филип), трите “Олинтики” (беседи за градот Олинт), како и говорите “За Халонес” и “За венецот”.
Можно е да е слика од текст
Сите реакции:

9

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа