ШТО ЌЕ КАЖАТ БУГАРИТЕ НА ОВА! ПРЕД 150 ГОДИНИ БУГАРСКИОТ ПИСАТЕЛ ВАЗОВ ГО ОПИШУВА САМОИЛ КАКО МАКЕДОНСКИ ИМПЕРАТОР

 

Можно е да е слика од 1 лице и текст кој вели „пред беласица пирува македонский император* шум, вик. пенят руйните вина, навън буря.. праскат знамена. нощта реве, бучи ужасен вятър. войската спи под тъмна пелена.. тук-там огнец бойния театър... самуил под своя свилен шатьр положи тълна чашата, скокна... вслуша ce той недвижим, бледен, страшен, коса настръхнала, почти уплашен... (O, боже мой! войводите шептиът.) и мисли македонский император че чува писька на горский вятър на двайсет слепи полкове плачът. *самоил иван вазов пред 150 д.бугарскиот писател вазов го опејува самоил како македонски имперстор. A денес тресат глупости неуки бугари.“

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа