Името Македонија исчезнало во средновековието, но Охридските Архиепископи имале владетелски амбиции, сакале да бидат владетели на МАКЕДОНИЈА.

Името Македонија исчезнало во средновековието,
но Охридските Архиепископи имале владетелски амбиции,
сакале да бидат владетели на МАКЕДОНИЈА.
“Во 1737 година, Австриската влада водела преговори со Пеќскиот Архиепископ Арсениј IV Јованович и Охридскиот Архиепископ Јоасаф за востание во нивните земји, при што вториот барал не само слобода за православната црква, како првиот, туку и да биде ВАЗАЛ на Австрискиот Цар, духовен и политички ВЛАДЕТЕЛ на Босна, Србија, Албанија, МАКЕ…

Види повеќе
Можно е да е слика од текст
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа