ФОТО! УШТЕ ВО 1700 ТА ГОДИНА РУСКИОТ КРАЛ ПЕТАР НАРОДОТ НА ОВИЕ ПРОСТОРИ ГО НАРЕКУВАЛ МАКЕДОНЦИ

Рускиот цар Петар Велики и Македонија.
Пропагандата вели дека името Македонија било изгубено во средновековието но тоа изгледа не важело за Рускиот цар Петар Велики.
Слика 1-
На 3 март 1711 год. Петар Велики упатил повик до балканските народи за вооружен бунт против Турците. Во прогласот пишува:
„Поздрав и радост на благородните, возвишени и почитувани митрополити, кнезови, војводи, …, на целото христијанско население од православна и католичка вероисповед … во Србија, МАКЕДОНИЈА, Босна и Херцеховина, а посебно на населението на Црна Гора, Никшиќ, Херцеговинци, Бањани, Пиве, Дробњаци, Гацко, Требиње, Хрвати кои се наоѓаат под јаремот на султанот…
Единствени кои во 1711 година одговориле на повикот на Петар Велики за вооружен бунт биле Црногорците и во Грамотите изпратени до Црногорците во 1715 год., Петар Велики пак ја спомнува Македонија:
Слика 2-
Грамота Петра Великого черногорцам Божиею милостию мы, Петр Первый, царь и самодержец всероссийский и проч. и проч. и проч.
Преосвященным митрополитом, превосходительнейшим и почтеннейшим господам губернатором, капитаном, князем и воеводам, и всем христианом православно-греческого, такоже и римского исповедания духовного и мирского, чина в Сербии, МАКЕДОНИИ, черногорцам и приморцам, герцеговцем, никшичам, баняном, пивляном, дробняком, гачаном, перебиняном, кучам, белопавличам, пипером, васейвичам, братоножичам, климентам, граховляном, руцинаном, поповляном, зубуем наше царского величества благоволение.
п.с.-за време на прогласот Петар Велики имал воена кампања потив Турците во Молдавија и зачудува фактот што тој воопшто не ги спомнува Бугарите и Бугарија во прогласот до христијаните на Балканот за вооружен бунт против Турците во 1711 год., иако тие се најблиску до Молдавија,што докажува дека тие сеуште не биле измислени од Русите и Венелин како народ, а посебно како Словенски народ.
Можно е да е слика од текст
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа