Руските надградени ударни беспилотни летала KUB ќе станат проблем за Украина, пишува Newsweek.

Написот забележува дека оригиналната верзија на KUB-UAV, претставена во 2019 година, веќе имаше одредени „неверојатни карактеристики“. Многу е веројатно дека ажурираната верзија ќе им зададе многу помоќен удар на цели во Украина, забележуваат авторите на публикацијата.

 

Изданието, исто така, ги нарече беспилотните летала KUB кошмар.

 

Беспилотното летало, произведено од руската компанија за оружје „Калашников Концерн“, има подобрена боева глава наречена OFBCh-2.5. Боевата глава е направена од експлозивот ОКФОЛ, кој е 1,7 пати помоќен од ТНТ, според European Defense Review.

 

И покрај тоа што не е јасно кога новиот KUB-BLA ќе се користи на бојното поле, единиците на беспилотното летало (UAV) најверојатно веќе се доставени до руската војска, врз основа на интервјуто што го даде претседателот на Калашников, Алан Лушников.

 

Во декември прес-службата на концернот „Калашников“ објави дека руската армија, како дел од државната одбранбена наредба, е целосно опремена со мали нападни беспилотни летала „КУБ“.

 

Беше забележано дека нивниот обем на производство е повеќе од двојно зголемен. По лансирањето, ова беспилотно летало може да лебди во воздухот околу 30 минути, откривајќи цел и потоа нападнато. Брзината на летот на дронот е 130 km/h.