Дури и Саксонците (денешна Германија) и Фрижаните (Холандија) во одреден период се нарекувале Македонци

Саксонците и Фрижаните, според официјалната светска историографија, се двe сродни германски племиња кои во првиот милениум од Нашата Ера ги населувале: Саксонија (денешна северна Германија), Фризленд (крајбрежјето на Холандија и северозападна Германија), а подоцна и островот Британија.

Но…

Според оваа книга, издадена 1699 година, се верувало дека Саксонците и Фрижаните дошле од Индија во Европа, и всушност претставувале дел од војската на Александар Македонски.

Авторот вели дека Тие се нарекувале Македонци, пред да се населат меѓу германските племиња во Европа.

Авторот исто така го поврзува називот „Фрижани“ со „Фриги“, или Бриги – едно од древнo-македонскитe племиња.

The Saxons and Frisians were two allied tribes, settled in Northern Europe: Saxony, Frisia and Britain. They are now considered to have been Old Germanic tribes.

But…

According to the authors of this book, before they settled among the other Germanic peoples in Europe, they used to call themselves Macedonians. The author says that they came from India to Europe as remains of the Macedonian army of Alexander the Great.

Furthermore, he connects the name ‘Frisians’ to ‘Phryges’, also known as Bryges – an ancient Balkan tribe, ethnically close to the Macedonians.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа