Ако продолжи сегашната импресивна стапка на загуби на персонал од руските сили, тие би можеле да ја скратат војната за цела година, вели консултантот за стратегиски менаџмент Стивен Копиц, пишува Киев пост.

„Според официјалните украински проценки, во ноември и декември Русите губат околу 1.000 луѓе дневно“, напиша авторот.

 

Според неговите пресметки, со сегашната стапка, загубите на Русија ќе достигнат 650 илјади до крајот на 2024 година. Тој сугерира дека кога тоа ќе се случи, Москва може да наиде на значителен јавен отпор.

 

„Ако ова се покаже како праг на јавна толеранција, војната може да заврши во овој момент. Следната можност би можела да биде еден милион загинати Руси, што може да се очекува до есента 2025 година со сегашната стапка на уништување“, истакна експертот.

 

Како што додава Копиц, војната е целосно дискрециона за Русија: Руската Федерација не трпи никакви територијални загуби, нема воена акција на руска територија, никој не ја нападнал Русија, војната не претставува егзистенцијална закана за Русија. И на оваа позадина, Кремљ мора да ги оправда загубите на 650 илјади луѓе.

 

„Ахиловата пета на Русија е токму нискиот влог во овој конфликт. „Путин би можел да им нареди на трупите да се вратат утре и позицијата на Русија нема да биде полоша отколку во 2014 година, кога Русија всушност доживуваше некаква ренесанса“, рече консултантот.