НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 25.12.1903 година Бугарија ја изгоре МАКЕДОНСКАТА БИБЛИЈА!

НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 25.12.1903 година Бугарија ја изгоре МАКЕДОНСКАТА БИБЛИЈА!
„За македонцките работи“, Мисирков ја подготвил во Петроград, по Илинденското востание. Потоа отишол во Софија да ја отпечати. Додека чекал книгата да биде отпечатена го придружувал Војдан Чернодрински со неговата театарска група во Србија.
Кога се вратил во Софија да си ја подигне отпечатената книга, на 25 декември 1903 година, таа веќе била откупена од тамошните власти и изгорена. Од изданието се спасиле и зачувале само мал број примероци.
ДАЛИ Е ЈАСНО СЕГА?!?
КОЈ КРАДЕ ИСТОРИЈА?!?
КОЈ СЕ ПЛАШИ ОД ВИСТИНАТА?!?
Доколку Македонски Концепт добие поддршка од народот, оваа Книга ќе биде задолжителна за обработка во основните и средните школи!
Ќе се третира како Евангелие на Македонците!
А вие си знаете, возрасни сте!
Можно е да е слика од текст
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа