(ФОТО) ОВА Е КНИГАТА ОБЈАВЕНА ВО 1900 ГОДИНА НА ЧИСТ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК! “Духовно огледало” на Македонски јазик 1900година ИВАН СТОЈКОВ (1855 – 1931) – МАКЕДОНСКИ ЦРКОВЕН ДЕЕЦ КОЈ ТВОРЕЛ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

“Духовно огледало”
на Македонски јазик 1900година
ИВАН СТОЈКОВ (1855 – 1931) – МАКЕДОНСКИ ЦРКОВЕН ДЕЕЦ КОЈ ТВОРЕЛ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК
Иван Стојков е македонски црковен деец и певец, познат по своите песни, записи и книги на, како што самиот истакнува – македонското кочанско наречје.
Роден е во 1855 година, во село Зрновци, близу Кочани, источна Македонија. Тој станал црковен певец и бил еден од најпознатите во Македонија во своето време, издигнувајќи го црковното пеење на извонредно ниво. Освен македонски јазик, тој зборувал и бугарски, грчки, турски, влашки, црковнословенски, француски и руски јазик. Работел во Кочани, Велес и други места ширум Македонија, а на почетокот на 20. век минал извесно време минал и на Света Гора.
Во 1904 г. ја објавил својата книга „Духовно огледало“, којашто е значаен извор за развојот на македонскиот јазик, бидејќи била напишана на родното за Стојков – просто македонско, т.е. кочанското наречје.
Своите книги Иван Стојков ги потпишувал како црковен пејач, нагласувајќи дека ги составил на кочански говор. Таква белешка има и на насловната страница на „Богородична молитва“ од 1899 година. Починал во 1931 г. во Кочани.
ЛИТЕРАТУРА: Љубинка Ајтовска, Илинка Атанасова, „Црквата Свети великомаченик Георгиј – еден век постоење“, Општина Кочани, 2017. стр. 27. ——-/
Можно е да е слика од текст кој вели „духовно огледало съ правила най-потръвнитъ очисти сердето си съ пость, молитва исповъдь Ta послв ce пречести ce царя. свотавиль (αο просто макед. наръчие) иванъ стойковъ кочани, черковенъ пъвецъ въ ведесъ дариградъ печ. к. стояновь. 1900“
Сите реакции:

Kuzman Mato, Vase Petkovski и 37 други

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа