ЕКАТЕРИНА 2 РА ВО 1759 ВО РУСИЈА ОСНОВАЛА ПОЛК СОСТАВЕН ОД МАКЕДОНЦИ И ГО НАРЕКЛА МАКЕДОНСКИ ГУСАРСКИ ПОЛК

Македонский гусарский полк был военным подразделением, входившим в состав Российской Императорской Армии . Создание македонского гусарского полка произошло 10 мая 1759 года. Гусары активно защищали южные границы России.
Руската императорка Екатерина во XVIII век формира македонски полк.
Бегалците по Карпошовото востание (XVII век) во Австрија се декларираа и беа прифаќани како Македонци, а така им се обраќаше и австрискиот император Леополд. Кога тие преминаа во Русија (во денешна Украина) администрацијата на императорката Екатерина II во половината на XVIII век ги регистрира дека се “од македонската нација” и им формира посебен “македонски хусарски полк”, третирајќи ги како различни од другите балкански христијани: Србите, Бугарите, Грците и Власите.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа