Германска бригада од околу 4.800 војници постојано стационирани во Литванија, на границата со Русија, ќе биде подготвена за борба во 2027 година, објавија министрите за одбрана на двете земји од НАТО по потпишувањето на договорот за првото трајно распоредување на Германски војници во странство по Втората светска војна, пренесува Ројтерс.

Германскиот министер за одбрана Борис Писториус го спореди она што тој го нарече „историски“; договор, со распоредување на сојузничките сили во Западна Германија за време на Студената војна, чие присуство имаше за цел да ја заштити Западна Европа во случај на советски напад.

„Источното крило сега се пресели на исток и должност на Германија е да го брани“, рече Писториус на заедничката прес-конференција со неговиот колега во Литванија, која граничи и со Русија и со нејзиниот близок сојузник Белорусија.< a i=3> По руската инвазија на Украина во февруари 2022 година, НАТО се обврза да го зголеми своето присуство на источната гранична територија на алијансата. Повеќето од единиците ќе пристигнат во 2025-2026 година, војската и нивните семејства ќе добијат „атрактивни услови“, вклучувајќи училишта на германски јазик, градинки, станови и воздушна врска (со Германија), рече Писториус. a i=5> „Брзината на проектот јасно покажува дека Германија ја разбрала новата безбедносна реалност“, додаде тој. Германија веќе ја предводи мултинационалната борбена група на НАТО во Литванија од околу 1.000 војници, кои ќе бидат интегрирани во бригадата. Литванија ќе потроши околу 0,3 отсто од својот БДП во следните неколку години за изградба на инфраструктура за сместување, обучување и други потреби за германските војници, а веројатно ќе мора да ги зголеми даноците за да го стори тоа, рече Лауринас Кашјунас, шеф на парламентарната комисија за национални работи.безбедност и одбрана. Литванија, која има 2,7 милиони жители, има копнена армија од околу 8.000 професионални војници и регрути.