ЕКСПЛОЗИЈА! ДВОГЛАВИОТ ОРЕЛ НА АЛБАНСКОТО ЗНАМЕ Е СТАР ХРИСТИЈАНСКИ СИМБОЛ ОД ВИЗАНТИЈА КОЈ ГО КОРИСТЕЛА ОХРИДСКАТА АРХИЕПИСКОПИЈА?

СЕ СРУШИВ ОД СМЕА СО МАРУЛКАВА…
Го вадел знамето на Црквата МПЦ ОА (современ израз од социјалитички период) и го ставал знамето на истата Црква ОА (стариот православен симбол)… си викам можеби е христијанин, а тоа завалијата мухамеданче, ама тоталка неписмено!
Значи марулчето го мењал верата… конвертирал во христијани!
Сакал да биде како Александар Бегот бе! 😂

Петар Богојески – Petar Bogojeski 

КОЕ ЗНАМЕ ГО ОДБЕЛЕЖУВААТ АЛБАНЦИТЕ?
Албанците немаат познат етнички симбол, како што на пример имаме ние Македонците (сонце и лав).
Ако сите мислите за двоглавиот орел, тоа нема никаква врска со етничките Албанци… тоа е стар византиски (православен) грб / знаме, кој ги симболизира двете власти (световна и духовна) во едно… а го зачувале кај себе Арванитите и Арманите и ОА како јуриздикциска Црква!
Ако мислите на Скендербег, тој исто така нема врска со Албанците, ниту биолошка, ниту културолошка!
ДУРИ албанскиот збор за “знаме” доаѓа од ароманскиот (влашки) flãmburã – поради силното влијание што го играа ароманските интелектуалци во Отоманска Империја и Албанија, а кон крајот на 19 век се претворија во албански идентитет и новата држава Албанија ги прифати за свои официјални симболи – јазик и знаме на почетокот на 20 век.
АЛБАНСКОТО ЗНАМЕ – flamură како симбол и како термин не е албанско!
ДОЗВОЛЕТЕ НА ГРАЃАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА АЛБАНИЈА (секако не на македонските граѓани од албанската етничка заедница) да им го честитам денот на независноста, да посакам успешна интеграција во ЕУ, просперитет и развој… еден ден заедно да бидеме партнери во ЕУ, како што денес сме во НАТО! Уриме!
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа