МАКЕДОНИЈА Е ПРВА (НАЈРАНА ДРЖАВА) И ПОЧЕТОК НА ЦИВИЛИЗАЦИЈАТА

МАКЕДОНИЈА Е ПРВА (НАЈРАНА ДРЖАВА)
Македонија е прва и последна,алфа и омега,почетокот и крајот на цивилизацијата. Џабе се трудат,никогаш нема да успеат да ја уништат Македонија,Македонците,македонизмот и македонската гордост.Вечна ќе е!
“Светската цивилизација ја заплетка македонската судбина и таа и ќе ја отплетка. Затоа што светската цивилизација е длабоко завлезена во македонизмот. И без македонизмот не може да направи ни чекор напред, освен кон својата пропаст.” Без Македонизмот паѓа и целата цивилизација! Владимир Бурич
“During the tetrarchy there are numerous existing coins, evidently struck at Amphipolis, bearing the head of the local deity Artemis Tauropolos, with an “obverse” representing the common Macedonian “type,” the club of Hercules within a garland of oak, and the legend Μακεδόνων πρώτης. (Comp. Eckhel, vol. ii. p. 61, foll.)”(macedonia-geo-Dictionary of Greek and Roman Geography (1854) William Smith, LLD, Ed.)
“The “Ταυροπόλος” was a goddess who rules over bulls,—one of the numerous attributes of Artemis in her relation to wild animals: cp. “αἰπόλος, ἱπποπόλος, οἰοπόλος”. A Macedonian silver coin (from Amphipolis) shows her riding on a prancing bull, and carrying a torch in either hand. On another coin she appears (with the inscr. “ΤΑΥΡΟΠΟΛΟΣ”) carrying two torches, and with the horns of a bull growing out of her shoulders…” (P.172 Sir Richard C. Jebb. Cambridge. Cambridge University Press. 1907.)
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа