„Македонци сме, а не Бугари, и нашиот јазик е Македонски”,

Можно е да е слика од текст
Македонски јазик.
18 ноември 1907 година грчкиот весник „Емброс” пренесува дијалог меѓу рускиот конзул во Битола, Виктор Фјодорович Каљ и Македонец селанец од селото Скочивир, Битолско.
Во еден момент конзулот Каљ
го запрашал селанецот
дали е Грк или Бугарин,
на што селанецот му одговорил:
„Македонци сме, а не Бугари,
и нашиот јазик е Македонски”,
Рускиот дипломат подоцна информациите за засебен Македонски народ различен од Бугарите и Грците ги пренесол на своите шефови во Москва.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа