Една Русинка доживеала срцев удар во текот на ноќта откако за влакно пропуштила тежок воз. Заспала на пругата и за чудо оживеала откако поминал сетот на возот. Според властите, инцидентот се случил меѓу железничките станици Арбузовка и Дални.

 

Возачот ја забележал жената на шините, треснал на сопирачките, но веќе било доцна. Мислеше дека е прегазена од возот, откако дошла полицијата жената скокнала на нозе“, рекол Константин, стационар.

 

Тој додава дека никогаш во животот не видел нешто слично. „Жената рече дека ја пропуштила својата станица и затоа почнала да се враќа пешки, попатно да пие алкохол. Кога ја нашле, до неа имало парчиња од скршено шише“.

Рацете на Марија беа смрзнати, се тресеше од студот, па ја однесоа во чекалната. Искусните железничари укажуваат на три причини зошто жената за чудо преживеала.

 

Прво, слаба е, а возот и онака не стигна до неа. Втората причина е што не ја кренала главата додека поминувала композицијата, а третата причина е што растојанието од неа до тркалата и другите елементи на возот било големо.

 

Во меѓувреме, се дозна дека полицијата стапила во контакт со роднините на Марија и повикала и брза помош.

„Кога пристигнаа лекарите, таа одби да биде хоспитализирана. Ја прегледале, утврдиле дека нема премрзнатини и повреди и си заминале, изјави Константин.

Роднините велат дека Марија ретко комуницира со нив и дека никогаш не ја виделе како пие. „Сега само самите се обвинуваме затоа што не и се јавивме кога се врати од работа. Во тој случај, таа никогаш нема да ја пропушти својата станица“, велат тие.