ТРИ АРАПСКИ ИСТОРИЧАРИ ГИ РАЗОБЛИЧИЈА БУГАРСКИТЕ ЛАГИ! НЕМАТЕ НИКАКВА ВРСКА СО СЛОВЕНИТЕ, БУГАРИЈА БИЛА ТАТАРСКА ЗЕМЈА КОЈА СЕ ВИКАЛА БУРЏАН

ТРИ АРАПСКИ ИСТОРИЧАРИ ОД X-XIII ВЕК, ДЕНЕШНА БУГАРИЈА ЈА ИМЕНУВААТ БУРЏАН, ШТО ГИ РАЗОТКРИВА СИТЕ БУГАРСКИ ЛАГИ И ЈА ДОВЕДУВА ВО ПРАШАЊЕ ТЕЗАТА ДАЛИ ВООПШТО БУГАРИТЕ СЕ ЕТНОС? Нема да верувате, ова ни го открива бугарската историчарка Рајна Заимова во својата книга “АРАПСКИ ИЗВОРИ ЗА БУГАРИТЕ- ХРИСТОМАНИЈА”,

Софија 2000 год. Таа во оваа книга цитира три арапски историчари кои живееле од X-XIII век, кои ги разобличуваат нај големите бугарски лаги на денешните нивни историчари и политичари :- 1. Али ал Масуди е арапски историчар од X век, кој туркиското ханство- Дунавска Бугарија ја нарекува Бурџан. Интересно за нас е тоа што Масуди спомнува и САКЛАБИ (СЛОВЕНИ) одделно како засебен етнос. Тоа ќе рече,тие турко татарски- прави Бугари (кои немаат своја писменост), се различни од словените. 2. Вториот е Абн ал Асир кој живеел од 1160 до 1234 год. Тој исто така Дунавска Бугарија ја нарекува Бурџан.

Но и тој говори за Саклаби (Словени), како засебен ентитет, сеуште различни од туркиските “Бурџан” Бугари. 3. Третиот е Али Абу ал Фида од XIII век, кој Дунавска Бугарија исто така Дунавска Бугарија ја нарекува Бурџан. Арапските историчари многу јасно ги уриваат сите денешни лаги на бугарските историчари и политичари :- 1. Ја рушат тезата за тнр “хомогенизација” на средновековниот ТНР “СЛАВЈАНО-БУГАРСКИ етнос. 2.

Паѓа во вода теоријата на бугарските историчари и Преседателот Радев за постоење 1300 години Бугарија и Бугари, вклучително и во Македонија. Но арапските историчари од тоа време гледаме демантираат. Гледате првото Бугарско царство го нарекуваат Бурџан. Второто Бугарското царство е Влашко, на Петар, Асен и Калојан. Во изворите е запишано и како Паристрија или Паристрион. Од XIV до XIX век немаат држава, кога се под турско ропство. Aко на ова се додадат записите на Британските патеписци кои од XVI до XIX век ја посетиле Бугарија (забележани во “Седмиот Том на Странските патеписци за Бугарија”, Софија 1987 год), во кои 31 британски патеписци забележале 19 етнос, меѓу кои нема Бугари, се поставува прашање, ДАЛИ ДО 19 ВЕК ВООПШТО ПОСТОИ БУГАРСКИ ЕТНОС? Се чини ќе се потврди тезата дека Бугари не е етникум, туку политоним со пежоративно значење вулгари. 3. Паѓа во вода и тезата дека неписмените пагани Бурџани ги описмениле и христијанизирале сите словенски народи. Ова особено треба да го водат нашите слепци во историската комисија за да престанат да ја раздаваат Македонската историја. Превземено од Macedonia : a TES.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа