ВО БУГАРСКИ УЧЕБНИК ПО ГЕОГРАФИЈА ОД 1851 БУГАРИТЕ УЧЕЛЕ ДЕКА МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА СЕ ДВЕ РАЗЛИЧНИ ДРЖАВИ

Бугарски учебник по Географија од 1851 година од кој децата учеле дека Македонија и Бугарија се два сосема различни субјекта , на сосема различни геогравски позиции на Балканот , учебник од кој се гледа дека создавањето на кнежевствотѕо Бугарија се случило на територијата на ОБЛАСТА БУГАРИЈА и дека секое подоцнежно проширување на државата Бугарија се случило како последица на ОКУПАЦИЈА и анексирање на други , туѓи територии и народ .
_____________________________________________________________________
🔴 – “ 294. Европска Турција обемот на северниот дел на урнатините на Грција , Тракија, Илирик, Мизија и други дел од Дакија кон брегот С. на од Дунав, поделен сега на 10 делови, од кои 5 се северни: Молдавија, Влашка (стара Дакија), Бугарија, Босна, Србија; и останатите се јужни, како што се: Романија или Румели (Тракиа), Македонија, Тесалија, Албанија со Епир (Ветха-Бугарија) и островите. “
🔴 – Иван Андреев Богоров (или Богоев) е виден български енциклопедист от Възраждането, създател на български вестник, почетен член на Българското книжовно дружество (дн. БАН, 1884). Той е един от най-убедените български пуристи и се бори десетки години срещу навлизането в езика на чуждици, най-вече срещу гърцизмите, както и срещу вливането на множество русизми в оформящия се български книжовен език.
🔴 – Автор: Богоров, Иван Андреев – 1851
“ Кратка география математическа, физическа и политическа “
+ 5
Сите реакции:

Kire Abdul Kosta, Nace Iliev и 17 други

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа