ЧОВЕК ОД БЕЛГРАД ОД МУСЛИМАНСКО СЕМЕЈСТВО ПРЕМИНА ВО ПРАВОСЛАВЕН Еве како Самир стана Лазар: Се започна кога отиде да запали свеќа

Лазар Пајазитовиќ (35) од Белград , роден како Самир Пајазитовиќ, од мајка Селима и татко Мустафа, во обично исламско семејство, уште од мали нозе ги учел исламските обичаи и вредности. Од некоја непозната причина во тоа време, тој не можеше да ги прифати овие вредности како свои . А потоа, со текот на годините, откривајќи го своето потекло и својата вистина, сфатил дека се чувствува подобро во црква отколку во џамија , што го навело да ја смени верата и да премине во православие .

 

Иако семејството на Лазар Пајазитовиќ, поради некоја причина, ја избегнувало темата за неговото потекло кога тој бил мал, потребата сам да ја истражи станува се посилна. Неговата потрага, која ја нарекува борба, прво била борба со себе, а подоцна и со другите. Во потрага по своето потекло неколку пати сакал да се откаже, а потоа, тврди, открил дека потекнува од лозата Мрњавчевиќ – што било доволно за да оди во мисијата уште посилен.

Лазар, кој моментално живее меѓу Србија и Грција, бидејќи минатата година се преселил на Крф, објаснил како сето тоа започнало.

„Јас бев муслиман од раѓање. Меѓутоа, со текот на времето сфатив дека повеќе ме привлекуваат црквата и манастирот отколку џамијата , затоа што не влегов во џамијата. Тоа траеше до пред околу 15 години, кога отидов во манастир со моите другари.Таму сите ги дадовме нашите имиња да се читаат за здравје за време на литургијата.Јас секако реков дека сум Самир.Тогаш мајката на манастирот го прочита моето име и праша кое е.Јас одговорив, таа ми рече дека не сум од православна вероисповед, но дека тоа не е проблем, бидејќи е сигурна дека ќе ја сменам верата за неколку години “, се сеќава тој.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа