По авионската несреќа кај Твер на крајот на август, каде што загина шефот на ПВК „Вагнер“ Евгениј Пригожин и неговите главни соработници, почнаа да се појавуваат гласини дека бизнисменот е жив и се крие.

Оваа изјава ја дадоа хакерите на групата Killnet, известувајќи за присуство на непобитни докази за тоа. Сепак, самите докази се уште не се презентирани.

 

Сега, два месеци по несреќата, неговите поддржувачи објавија дека Пригожин е жив.

ПМЦ Вагнер верува дека може да им се верува на сајбер-криминалците, бидејќи тие претходно успеале да ја хакираат веб-страницата на американското воено претпријатие кое произведува MLRS HIMARS и да ги украдат податоците на 10 илјади вработени во ФБИ.

Така, еден од „музичарите“ објасни дека Советот за безбедност на ПВЦ „Вагнер“ никогаш не дозволил Уткин и Пригожин да летаат со ист авион. Човекот им се претстави на новинари како Никита Костин.

Одговори

Тој е сигурен дека Пригожин едноставно решил да „исчезне“, бидејќи станал премногу „истакната личност“.

„Вагнер и јас разговаравме на оваа тема и сите велеа: „Ова не може да се случи“, додаде Костин.

Како доказ, борецот го наведе и фактот дека сè уште не се објавени видеата од надворешните камери за надзор во Шереметјево.

А не помалку интересно е каде исчезнаа луѓето кои толку сакаа да го купат овој авион што го прегледаа на денот на трагедијата.

Дополнително, Вагнерите додале дека пилотот на Пригожин исто така исчезнал и не можел да биде пронајден, а самиот погреб на Пригожин бил одржан во тајност.

Според него, сопругата на двојникот на Пригожин била во жалост.

„И на компанијата што го направи авионот, Ембраер, не и беше дозволено да учествува во истрагата. Очигледно имаат што да сокријат“, забележа борецот.

Врз основа на сето ова, „музичарот“ заклучил дека основачот на „Вагнер“ бил во Африка.

„Мислам дека Пригожин е во Африка, има многу пријатели таму“, е сигурен тој.