ХЕЛЕНИТЕ ГО МРАЗЕЛЕ ФИЛИП 2 ЗАТОА ШТО УБИЛ 6000 ГРЦИ ВО БИТКАТА КАЈ ХЕРОНЕЈА

Дали знаете?:
Хелените го мразеле кралот Филип II (таткото на Александар Македонски), кој што всушност бил заробен и држен како заложник од Хелените-Грците во Теба, помеѓу 368 и 365 п.н.е.
Атињанецот Демостен кој избегал дезертирал од битката на Херонеја штом ја видел Македонската фаланга на спроти него, тој ги нарекувал Македонците ”варвари”, за Македонскиот крал Филип Втори вели дека не само што не бил Грк, туку немал ништо заедничко со Грците.
За Демостен, Филип ll бил само ”обично шугаво суштество од Македонија”, кој ја опишува Македонија како земја од која ”не можеш да доведеш ниту еден роб кој вреди за нешто”.
Филип ll во битката на Херонеја убива 6000 Грци, и еден војник Македонски фалангист го прашува Македонскиот крал Филип ll што да прават со грчките трупови, тој му одговара ”оставетеја грчката смрдеа да се шири до небесата”.
Во чест на Демостен е изграден споменик во Атина на чија плоча стои запишано, ”само доколку твојата сила беше еднаква на твојата мудрост, никогаш Елада не ќе беше управувана од Македонци”.
И сега во 2023 година Хелада-Грција му кажува на светот дека Македонскиот крал Филип ll бил Грк 😂😂😂😂
Браќа и Сестри Древни Македонци од антиката до денес, Чеда на Македонските славни кралеви Филип ll и Александар Македонски имајте убава среќна Благословена Вторничка Вечер и се најубаво да ве следи,(од арнотии и убавини да не куртулите)!🙏🍀 👌👍
Можно е да е слика од 1 лице
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа