АЈДЕ ДА ГИ РАЗОТКРИЕМЕ ЛАГИТЕ! ВО ДОКУМЕНТИ НА ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИЈА ОД 1911 МАКЕДОНИЦИТЕ СЕ ЗАВЕДЕНА КАКО ПОСЕБНА НАЦИЈА

МАКЕДОНЦИТЕ КАКО ПОСЕБНА НАЦИЈА ВО ОТОМАНСКИОТ СУЛТАНАТ, ОДДЕЛНА ОД ГРЦИТЕ, СРБИТЕ И БУГАРИТЕ – 1911 г.
Весникот „Гисборн тајмс“ (The Gisborne Times) објавил статија во 1911 година во која дискутира за ставовите на двајца еминентни познавачи на Отоманска Турција – новинарите Емил Дилон и Едвин Пеарс, по повод прoмените во државатa под водство на младотурците.
Написот го цитира ставот дека тој Султанат бил „вештачки амалгам на нации и вери“ којшто истите привремено ги држи заедно, но можно е наскоро да го доживее својот крај. Во делот на дискусијата за репресиите против христијаните, меѓу народите изложени на ваков третман се наведени и Македонците. Статијата вели:
– „Кон ова може да се додадат и убиствата на Бугари, Македонци, Грци и Срби, кои беа убивани со стариот религиозен бес што сѐ уште е распространет како што бил секогаш“.
ИЗВОР: “The Problems of Turkey and Its Altered People,” The Gisborne Times, September 2, 1911, pg. 9. —–/
Можно е да е слика од текст
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа