ОВА Е ЦРКВАТА ВО КОЈА СЕ ОЖЕНИЛ САМОИЛ

Нема опис за фотографијата.
ЦРКВАТА ВО КОЈА СЕ ОЖЕНИ ЦАРОТ САМУЕЛ
Црквата „Воведение на Пресвета Богородица (познато и како Света Богородица – Пречишта) – е средновековен црковен и археолошки локалитет во село Враништа Беше дел од манастирскиот комплекс, изграден во 11 век, но од манастирот остана само тој.
Во народот постои традиција дека во нив е венчаниот цар Самоил, и до ден денес ја нарекува „кралска црква“. Историски не е невозможно, затоа што бил изграден во периодот на Самоиловото владеење, а познато е дека постоел манастир, духовен центар од поголемо значење за регионот.
Можно е да е слика од Западниот ѕид
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа